Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Japonya’nın yapay zekaya vatandaşlık hamlesini İşin uzmanları değerlendirdi

Japonya, teknoloji dünyasında bir ilke imza atarak yapay zeka tabanlı bir sohbet botuna resmi vatandaşlık statüsü verdi. Microsoft’un desteğiyle geliştirilen ve LINE mesajlaşma platformunda faaliyet gösteren “Shibuya Mirai” adlı yapay zeka, Japonya …

Çin’den tarihi karar: 53 ülkeye sıfır gümrük vergisi uygulayacak

Çin, Afrika ülkelerinden ithal edilen tüm ürünlerdeki gümrük vergisini sıfırlayacak.

Gaziosmanpaşa’da başkanvekilliğine seçilen AKP’li Eray Karadeniz’in FETÖ’yü öven paylaşımları ortaya çıktı

Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin ‘tutuklanmasının’ ardından Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde yapılan ‘seçimle’, belediye CHP’den AKP’ye geçti. 3 tur süren seçimde başkan vekilliği görevine AKP’nin adayı Eray Karadeniz seçildi. Karadeniz’in, geçmişte FETÖ’yü öven paylaşımları gündem oldu.

Gaziosmanpaşa’da seçimde kaybeden AKP, Bahçetepe’nin tutukluğu sonrası kazandı… Erdoğan tutuklandığında neler olmuştu?

1998 yılında hakkında verilen ceza nedeniyle görevden alınan dönemin Refah Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan’ın yerine, meclis çoğunluğuna sahip olmayan Refah Partisi’nden Gürtuna başkan seçilmişti. Bugünse Gaziosmanpaşa’da aynı dayanışma gösterilmedi.

Teknedeki Türk maganda eşini aldatırken yakalanmış

Yunan adası Mikonos’ta eşi Duygu Seven’i darp etmesinin ardından Yunan Sahil Güvenlik güçleri tarafından yakalanarak gözaltına alınan iş insanı Gökhan Seven hakkında iki yıl hapis cezası verildi. Seven’in şiddet gören eşi Duygu Seven, o gece yaşananları ilk kez anlatırken, ikili arasında yaşanan olayların aldatma skandalıyla başladığı öğrenildi.

Çevreyi kurtarmaya para yetişmiyor

Birçok yerde çevre katliamlarına karşı davalar sürüyor. Ancak sadece bilirkişi keşfi için 140 bin lira gerekiyor. İcra riskiyle karşı karşıya kalan dernekler çözüm arıyor.