‘Kuru cilt’ böbrek hastalıklarında belirti olabilir

Böbrek Hastalıkları Cilt Sorunlarına Yol Açabilir!

Bir vakıf tarafından yapılan açıklamada, ciltteki kuruluk ve kaşıntının sadece dış etkenlerle sınırlı olmayabileceği vurgulandı.

Böbrek hastalıklarının da benzer belirtilere yol açabileceği belirtilen açıklamada, kronik böbrek hastalığının vücutta toksik maddelerin birikmesine ve cildin kurumasına neden olduğu ifade edildi. Bu durumun süregenliği durumunda, mevsimsel etkiler veya beslenme eksikliklerinin tek başına yeterli olamayabileceği bildirildi.

Açıklamada konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, böbrek hastalıklarının sessizce ilerlediğini belirtti.

Erk, cilt kuruluğunun basit bir sorun gibi görünse de aslında vücudun uyarı sinyali olabileceğine dikkat çekerek, erken teşhisin hastalığın ilerlemesini durdurabileceğini ve genel sağlığı koruyabileceğini vurguladı. Yılda bir kez yapılan kan testleri ve doktor kontrollerinin böbrek sağlığını korumanın en önemli yollarından biri olduğuna değindi.

“Kaşıntı için en etkili tedavi böbrek naklidir”

Vakfın yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen ise kronik böbrek yetersizliği ve son dönem böbrek yetersizliği durumlarında cilt kuruluğu ve kaşıntısının sıkça gözlemlenen sorunlardan olduğunu ve hastaların yaklaşık üçte birinde görüldüğünü dile getirdi.

Türkmen, hastalarda yeterli diyaliz yapılmasının önlenememesinin yoğun kaşıntıya yol açabileceğini aktararak, tedavinin vücuttaki toksik maddelerin azaltılmasını hedeflediğini belirtti.

Vakfın diyetisyeni Gökçen Efe Aydın da beslenme alışkanlıklarının cilt sağlığını doğrudan etkilediğini söyledi.

Yetersiz su tüketimi ile aşırı tuzlu ve işlenmiş gıdaların cildin nemini azalttığını belirten Aydın, özellikle A, C, E vitaminleri ve Omega-3 yağ asitlerinden yetersiz alımın cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kurumasına neden olabileceğini ifade etti.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.