Her 3 kadından 1’i hiç jinekolojik muayene yaptırmıyor! Bu belirtilere dikkat

Erken Tanı İle Rahim Ağzı Kanserine Dikkat!

Dünyada en sık görülen rahim ağzı kanseri, ilişki sırasında ağrı, renk ve kokudaki değişiklikler, pelvik bölgede sızı ve bacaklarda şişlik gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Erken evrede tanı konulması durumunda ise erken tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Rahim ağzı ve diğer kadın kanserlerinden korunmak için düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak önemli bir adımdır. Adet düzeninin kontrol edilmesi, adet dönemlerindeki değişimlerin gözlemlenmesi ve vajinal akıntıların uzman bir doktor ile paylaşılması da sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde uygulanan rahim ağzı kanseri tarama programı sayesinde, lezyonların erken teşhisi mümkün olabilmekte ve tedavi süreci başlatılabilmektedir. Ancak bu süreç, kadınları psikolojik ve sosyal açıdan da olumsuz etkileyebilmekte ve bazen doktor kontrollerinin ertelenmesine neden olabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri hastalığın evresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Erken evrede görülen belirtiler arasında vajinal akıntı, kötü koku, ara kanama ve ilişki sonrası kanama yer almaktadır. İlerleyen evrelerde ise karın alt bölgesinde ağrı, vajinal kanamada artış, işeme ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Rahim ağzı kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Rutin kontroller sırasında alınan smear veya HPV testleri ile erken evrede teşhis edilebilen kanserler, genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak ve olası belirtileri ihmal etmemek büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.