HDK soruşturmasından gözaltına alınan gazeteci Yıldız Tar’ın, kadın ve LGBTİ hakları savunucularıyla görüşmeleri suç konusu oldu

HDK soruşturması kapsamında önceki gün üç gazeteci ile birlikte gözaltına alınan gazeteci Yıldız Tar‘a, 2012 ve 2013 yıllarında kadın ve LGBTİ hakları savunucularıyla yaptığı görüşmeler suç unsuru olarak gösterildi. Tar ise 2013 yılından bu yana gazetecilik yaptığını ve tüm etkinlikleri gazeteci olarak takip ettiğini söyledi. 

İstanbul’da 18 Şubat’ta Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) yönelik düzenlenen operasyonda gazeteciler Elif Akgül, Ercüment Akdeniz ve Erdal İmrek ile birlikte gözaltına alınan gazeteci Yıldız Tar’ın emniyetteki ifade işlemleri tamamlandı. 

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nde (MLSA) yer alan habere göre, Tar’a yöneltilen sorular arasında, sivil toplum faaliyetlerinin yanı sıra kişisel sosyal medya hesapları, mesleki ve sosyal ilişkileri ile ilgili detaylar da yer aldı. Gazeteci Tar’ın çeşitli sivil toplum eylemlerini takip ederken yaptığı telefon görüşmeleri ve mesaj içerikleri de sorguya dahil edildi. Ayrıca, telefon dinlemeleri kapsamında, farklı kişilerden gelen mesajlar hakkında da açıklama yapması istendi.

“Gazeteci olarak görüşmeler yaptım”

Yıldız Tar ifadesinde, 2012 ve 2013 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ topluluğu ve feminist gruplarla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında görüşmeler yaptığını belirtti. Soruşturma kapsamında ayrıca, Tar’a görüştüğü kişilerin kimler olduğu da sorularak, kadın ve LGBTİ hakları savunucuları yaptığı görüşmeler suç unsuru olarak gösterildi. Tar ise ifadesinde, 2013 yılından bu yana gazetecilik yaptığını ve tüm etkinlikleri gazeteci olarak takip ettiğini söyledi. 

HDK operasyonunda ne oldu?

HDK’ya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 10 ilde 60 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. DEM Parti ve EMEP yöneticileri ile gazetecilerin de aralarında olduğu 52 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında gözaltı kararı verilen kişilerin, “HDK içerisinde İstanbul’da faaliyet gösterdiklerinin tespit edildiğini” iddia ediyor. Soruşturmada, HDK’nın “legal görünümlü bir cephe yapılanması ve TBMM’ye alternatif bir meclis olduğu” savunuluyor.

Related Posts

Samsun’da yangında mahsur kalan kişinin imdadına ekipler yetişti

Samsun’da bir evde çıkan yangında mahsur kalan kişi, kurtarıldı.

CHP’den Amasya Mitingi kararı

CHP Lideri Özgür Özel’in başkanlığında olağanüstü toplanan MYK’dan miting kararı geldi. CHP, bu akşamki Amasya mitingini yapacak. Miting iptal edilmeyecek.

Gözaltına alınan Zeydan Karalar’dan Adanalılara çağrı

Gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adanalılara çağrıda bulundu. Karalar, “Bugün saat 12.30’da Adana Büyükşehir Belediyesi Taş Bina önünde buluşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Son dakika… CHP kurultayı davasında yeniden ‘görevsizlik’ kararı

Son dakika haberi… CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin davada asliye ceza mahkemesi tekrar “görevsizlik” kararı verdi.

Alevler içindeki İzmir’de Bakanlıktan belediyeye uçak reddi

Çeşme başta olmak üzere İzmir’in birçok bölgesinde günlerdir süren yangınlar ormanlık alanları küle çevirirken, yangın söndürme çalışmalarının yetersiz kalışı vatandaşlardan tepki topladı. Belediyenin yangın söndürme çalışmalarına yönelik katılımı tartışma konusu olurken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın bakanlıktan yangın söndürme uçağı satın almak ve kullanmak için belediye adına yetki istediği ancak onay alamadığı öğrenildi.

Milli Park’ta korkunç ölüm: Turistleri fil ezdi

Zambiya’daki Milli Park’ta, İngiltere ve Yeni Zelanda’dan gelen 2 kadın turisti fil ezdi. Turistlerin hayatını kaybettiği olayda, dişi filin yavrusunu koruma içgüdüsü ile saldırdığı ifade edildi.