“Çevre dostu yaşam kalp sağlığını da koruyor”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Aksu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Aksu, “Sıfır atık beslenme alışkanlıklarını benimsemek, hem çevreye duyarlılığı artırır hem de sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürülmesine yardımcı olur. Bu süreci kademeli olarak uygulamak, alışkanlıkları daha kalıcı hale getirecektir. Beslenme, insan yaşamında hayati bir öneme sahiptir. Organik beslenme, işlenmemiş ve doğal yollarla üretilmiş gıdaları tercih ederek sağlıklı bir yaşamı destekler. Organik gıdalar kimyasal katkı maddeleri içermedikleri için vücut üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Omega-3 yağ asitleri ve fenolik bileşikler gibi besin öğeleri, kalp sağlığını koruyarak kalp hastalıkları, diyabet ve obezite riskini azaltır. Organik beslenme, aynı zamanda çevreyi koruyarak doğanın sürdürülebilirliğine de katkıda bulunur. Kalp sağlığı için gerekli olan besinler arasında omega-3 zengini balıklar, sebzeler, meyveler ve tam tahıllı gıdalarda da bulunur. Bu besinlerin düzenli tüketimi, kalp sağlığını destekler ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir” diye konuştu.

Yeşil yapraklı sebzeler damar sağlığını destekliyor

Uzm. Dyt. Sedef Aksu, “Kalp sağlığını korumak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve yeterli uyku önemlidir. Kalp sağlığını destekleyen birçok besin bulunmaktadır ve bunların düzenli tüketimi kalp hastalıkları riskini azaltmada yardımcı olabilir. Sıfır atık yaşam tarzı ve organik beslenme, bireylerin sağlığını korumalarının yanı sıra çevresel sürdürülebilirliğe de katkıda bulunur. Bu iki yaklaşımın birleşimi, sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve kalp sağlığını iyileştirmek için etkili bir yol sunar. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, bireylerin genel sağlık durumunu iyileştirirken, toplumsal farkındalık yaratmaya da yardımcı olacaktır” açıklamalarında bulundu.

Aksu, kalp sağlığına iyi gelen besinlerin faydalarını şu şekilde sıraladı:

Domates: Likopen açısından zengin olan domates, kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Antioksidan özellikleri sayesinde damar sağlığını destekler.

Omega-3 zengini balıklar: Somon ve ton balığı gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar, kalp sağlığını destekler, iltihapları azaltır ve kötü kolesterolü düşürür.

Meyveler: Elma ve portakal gibi meyveler, lif ve vitamin açısından zengindir. Antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını korur ve kan basıncını düzenler.

Sarımsak: Sarımsak, kan basıncını düşürmeye ve kan damarlarını genişletmeye yardımcı olan bileşikler içerir.

Ceviz ve badem: Bu kuruyemişler, sağlıklı yağlar, lif ve antioksidanlar bakımından zengindir. Kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilirler.

Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler: K vitamini, folat ve antioksidanlar açısından zengin olup, damar sağlığını destekler.

Baklagiller: Kuru fasulye, nohut ve soya fasulyesi gibi baklagiller, lif ve bitkisel protein kaynaklarıdır, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

Tam tahıllı gıdalar: Tam tahıllar, lif açısından zengin olup, kalp sağlığını korumada önemli bir rol oynar.

Yeşil çay: Antioksidan özellikleri sayesinde kalp sağlığını destekler ve metabolizmayı hızlandırabilir. (DHA)


Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda ‘basabileceğiz’ – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


 

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Kar yağışı nedeniyle 25 ilde eğitime ara verildi

TIKLAYIN | Muharrem İnce’nin CHP’ye katılımına 30 milyon liralık borç engeli!

TIKLAYIN | Devlet Bahçeli, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı

TIKLAYIN | MHP’li başkan denetim talebinde bulundu, AKP’li eski başkan tutuklandı!

TIKLAYIN | Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Dört yıl sonrayı düşünmek titretiyor!

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Farkında mısınız; tayin edilmiş savcı, seçilmiş İmamoğlu için “Muhtar bile olamaz” dedi

TIKLAYIN | Sendikalar kamu işçisi için yüzde 95 zam istiyor

 

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.