Makine ihracatı yılın ilk yarısında yükseldi

Makine İmalat Sanayi İhracatında Değer Artışı Yaşandı

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye’nin makine imalat sanayisi ocak-haziran döneminde miktar bazında %5,7 azalırken, değer bazında %0,3 artış gösterdi. Bu durum, makine ihracatının olumlu bir ivme kazandığını gösteriyor.

Ülke ihracatından elde edilen gelir 13,7 milyar dolara ulaşırken, kilogram başına düşen ortalama birim fiyatı %6,3 artarak 7,8 dolara çıktı. Yıllık bazda ihracat ise %0,5 artışla 28,3 milyar dolara yükseldi.

En yüksek ihracatın yapıldığı ülkeler arasında Almanya 1,5 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 871 milyon dolarla ABD ve 593 milyon dolarla İtalya izledi. Almanya’ya yapılan ihracat %0,8, ABD’ye %3, İtalya’ya ise %11,8 arttı. Rusya’ya yapılan ihracat %36,4 düşerken, Fransa’ya %27, Romanya’ya ise %24,6 artış yaşandı.

Alt sektörler arasında içten yanmalı motor ve aksamlarında ihracat %5 artarak 1,2 milyar dolara ulaşırken, inşaat ve madencilik makinelerindeki kayıp 167 milyon dolara ulaştı.

“Türkiye, Çin’e Bağımlılığını Azaltmalı”

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ABD’nin sert ticaret politikalarının küresel tedarik zincirlerinde belirsizlik yarattığını ve sanayiye baskı uyguladığını belirtti. Karavelioğlu, AB, Çin, Tayvan ve diğer küresel ekonomik gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulunarak, Türkiye’nin Çin’e bağımlılığını azaltması gerektiğini vurguladı.

Karavelioğlu’nun değerlendirmelerine göre, Avrupa Komisyonu’nun Çin politikalarına karşı aldığı korumacı önlemler, Türkiye’nin adil ticaret ilkelerini gözeteceği yeni fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin Çin’e bağımlılığını azaltarak adil ve dengeli ticaret stratejileri izlemesi gerektiğini belirten Karavelioğlu, uluslararası arenada daha etkili bir konumda olabileceğimizi ifade etti.

Related Posts

CHP Milletvekili Gürer: Fabrikalar icrada, şirketler konkordatoda

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki ekonomik sorunlar nedeniyle kapanan iş yeri sayılarına dikkat çekti. Gürer, “Ekonomik sorunların artması yanında üretim tesisleri birer birer icradan satılıyorsa, bu artık yaşanan sorunların dar boğazın acı bir yansımasıdır. 2025 yılının ilk 6 ayında toplam 2776 firma konkordato talebinde bulundu. ” dedi.

İstanbul Havalimanı’ndan Tarihi Rekor

İstanbul Havalimanı, 18 Temmuz’da 1695 uçuşla günlük en yüksek hava trafiği rekorunu kırdı.

Tek pistte yolcu ve uçuş rekoru kırıldı!

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan 06R-24L numaralı 2’nci pistinin elektrik altyapı çalışmaları nedeniyle 27 Temmuz’a kadar kapalı olacağı açıklanmıştı. Havalimanında yoğun uçuş ve yolcu sayısına rağmen tek pist üzerinden operasyon titizlikle devam …

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden Çiftçilere Biçerdöver Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi, girdi maliyetlerini azaltmak ve üreticilere destek vermek amacıyla dağ bölgesindeki çiftçilere biçerdöver hizmeti sunmaya başladı. Projenin ilk hasadı Keles ilçesinde gerçekleştirildi.

Tokat ve Gaziantep’ten Yeni İş Birliği Vizyonu

Tokat Belediyesi, Gaziantep iş birliğiyle şehre yeni bir kalkınma vizyonu kazandırmayı hedefliyor. ‘Gaziantep-Tokat İş Birliği Söyleşisi’ ile iki şehrin sanayi, teknoloji ve gastronomi potansiyeli değerlendirildi.

Altını olanlar çok üzülecek… İkinci yarıda senaryo değişiyor

Altının ilk yarıdaki hızlı yükselişi sonrası, uzmanlar ikinci yarıda fiyatların dengelenmesini ve sert yükselişlerin zorlaşmasını bekliyor. Yılın ikinci yarısı için altın yatırımcılarına uyarılar yapıldı…