Türkiye’de bir ayda yaşanan enflasyon, 14 OECD ülkesini solladı!

Türkiye Enflasyonda OECD Ülkeleri Arasında Liderliği Sürdürüyor

Türkiye’de enflasyon rekor seviyelerde devam ediyor. DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) raporuna göre, Türkiye enflasyon oranında OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor.

TÜİK Hala Madde Fiyat Listesini Açıklamıyor

TÜİK’in Şubat 2025 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 39,05 olarak açıklanırken, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 53,8’e ulaşıyor. Yüksek enflasyon özellikle dar gelirli vatandaşları zor durumda bırakıyor. TÜİK’in madde fiyat listesini açıklamaması verilerin güvenilirliği konusunda soru işaretlerini artırıyor.

Türkiye, OECD Ülkeleri Arasında Birinci

Türkiye’de enflasyon uluslararası karşılaştırmalarda zirvede yer alıyor. DİSK-AR’ın hazırladığı rapora göre, Türkiye’de bir ayda yaşanan enflasyon, 14 OECD ülkesinde bir yılda gerçekleşen enflasyonu geride bırakıyor. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Şubat 2025’te yıllık enflasyon yüzde 39,05 olarak hesaplandı. Ancak 12 aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 53,8 seviyesine ulaşarak dikkat çekici bir orana yükseldi.

Dar Gelirli En Çok Gıdaya Harcamak Zorunda

Özellikle dar gelirli vatandaşlar, enflasyonun etkisini daha fazla hissediyor. Türkiye’de en düşük gelir grubunda olan kesimler toplam gelirin sadece yüzde 6,3’ünü alırken, bu grubun harcamalarındaki en büyük pay yüzde 36,6 ile gıdaya gidiyor. Öte yandan, en yüksek gelir grubundakiler toplam gelirin yüzde 48,1’ini alırken, harcamalarında gıdanın payı yalnızca yüzde 14,5’e düşüyor. Bu durum, düşük gelirli grupların geçim sıkıntısını daha da artırıyor.

TÜİK, DİSK’in Açtığı Davaya Rağmen Yargı Kararına Uymuyor

TÜİK’in madde fiyat listesini açıklamaması, enflasyon verilerinin güvenilirliğine dair soru işaretlerini artırıyor. Haziran 2022’den bu yana madde fiyat listesinin paylaşılmaması nedeniyle, halkın hissettiği enflasyon ile resmi rakamlar arasındaki uçurum derinleşiyor. DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen TÜİK’in yargı kararına uymaması, ekonomik verilerin şeffaflığı konusunda ciddi soru işaretleri yaratıyor.

En Yüksek Fiyat Artışı Eğitim Sektöründe

Şubat 2025 döneminde en yüksek fiyat artışı eğitim sektöründe yaşandı. Yıllık bazda yüzde 94,90 oranında artan eğitim giderlerini, yüzde 70,81 artışla konut harcamaları izledi. Lokanta ve otellerde fiyatlar yüzde 45,90 oranında yükselirken, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yıllık artış yüzde 35,11 olarak hesaplandı.

Resmi Verilere Göre Türkiye Enflasyonda Zirvede

Resmi verilere göre dahi Türkiye’nin enflasyonda zirvede olması, ekonomik krizin vahametini gözler önüne seriyor. Ülkemiz, en yüksek enflasyona sahip ülkelerden biri olurken, OECD ülkeleri arasında da liderliğini koruyor. Ekonomik göstergelerdeki bozulma ve halkın alım gücündeki azalma, hükümetin enflasyonla mücadele stratejilerine yönelik eleştirileri artırıyor.

Related Posts

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Borsa güne nasıl başladı? (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,08 değer kaybederek 9.998,20 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,29 puan ve yüzde 0,10 artışla 10.008,49 puana çıktı. Bankacılık …

Vergi borcu olanlar için yeni dönem: Yüzde 400 yükseltildi

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil limiti 50 bin liradan 250 bin liraya çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe giren düzenleme sayesinde, artık daha yüksek tutarlardaki borçlar için teminat göstermeden yapılandırma yapılabilecek.

AKP dönemi tarihe geçti! Rekor kırdı

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez Bankası ve özel sektörün dış borçlarının toplamından oluşan Türkiye’nin dış borç stoku verilerini ortaya koydu. Bu yılın ilk üç aylık döneminde 11.5 milyar dolar daha artan Türkiye’nin dış borç stoku …

Trump’tan ilaç ve bakır ithalatına şok tehdit: Yüzde 200’e varan vergiler kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, bakır ithalatına yüzde 50 gümrük tarifesi getirileceğini açıkladı. Trump ilaç, çip ve BRICS ülkelerine ilişkin yeni vergilerin de yakında duyurulacağını belirtti.