Enflasyon sepetinde 30 yıl sonra değişiklik: Soba ve gazete çıktı, Netflix ve otomobil girdi

Türkiye’de görülen yüksek enflasyon, açıklanan enflasyon verilerinin de kamuoyunda tartışılmasına neden olmakta. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) paylaştığı enflasyon verileri, toplumun büyük bir bölümü tarafından ‘gerçeklikten uzak’ olarak değerlendirilirken, ekonomistler bu nedenle İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve ENAG gibi kurumların açıkladığı enflasyon rakamlarını da dikkate almakta. 

Bu kapsamda İTO, son olarak 1995 yılında güncellediği “İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi” için bugünden itibaren geçerli olacak şekilde kapsamlı bir değişikliğe gitti. 

SOBA VE GAZETE ÇIKTI, NETFLIX VE OTOMOBİL GİRDİ 

Enflasyon hesaplamasında kullanılan kalemlerde, çoğunlukla eski tarihli tüketim ürünleri arasında yer alan Soba, gazete, VHS ve kasetçalar gibi ürünler listeden çıkarılırken, Netflix üyeliği, cep telefonu, internet ve otomobil gibi harcamalar enflasyon hesaplamasına dahil edildi. 

BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

İTO’nun yeni indeksini hazırlayan Bilim Kurulu ise Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elçin Aykaç Alp, Milli İstihbarat Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Gür, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Kaya ve Dr. Barış Soybilgen’den oluşuyor.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, günün değişen şartlarına göre indeksi yenilemenin, baz yılını değiştirmenin, ürün grup ve maddelerini güncellemenin bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Tüketim davranışlarında köklü değişikliklerin olduğuna işaret eden Avdagiç, “Dün hiç düşünülmeyen hizmet ve ürünler, temel ihtiyaçlar arasına girdi. Bir önceki indeksimizde ‘soba, video, kaset çalar, odun, aidata dahil olmayan kapıcı ücretleri’ gibi başlıklar vardı. Şimdi İstanbul’da doğalgazsız ev yok, video kaset izleyen yok. Ama hepimiz otomobil, cep telefonu, internet, dijital platformlar kullanıyoruz. Dolayısıyla 30 yıldır kullandığımız 1995 baz yıllı indeksimiz artık yeterli olmamaya başladı.” diye konuştu.

GIDA PAYI DÜŞÜRÜLDÜ, ULAŞIM PAYI YÜKSELDİ

Yapılan değişikliklerin ardından İTO’nun Tüketici Fiyat Endeksi’nde gıda ürünlerinin payı  yüzde 42,5’den yüzde 30,7’ye geriledi. Ulaştırma payı ise yüzde 6 seviyesinden yüzde 13,8’e yükselmiş oldu. 

Related Posts

Vergi denetimlerinde e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Mersin’de binlerce aileye nakit destek! Haziran ödemesi yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Kart’ın haziran ayı tutarını hesaplara yatırdı. İşte hesaplara yatırılan miktar…

Altın haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününü değer kaybıyla tamamladı. Gün içinde en düşük 4 milyon 166 bin lira, en yüksek 4 milyon 248 bin lira seviyelerini …

Faiz indirimi beklentisi konut kredilerine yansıdı: 3 milyon TL’nin geri ödemesi değişti

Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimi yapabileceği beklentisi, konut kredisi piyasasında hareketliliğe neden oldu. Faiz oranlarında gözlenen düşüş, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için umut oldu.

UAZ’dan 200 milyon dolarlık atılım

Rusya’nın köklü otomotiv üreticilerinden UAZ, Sollers Grubu çatısı altında 2027’ye kadar sürecek dev bir modernizasyon programına başladı. Yatırım tutarı 200 milyon doları geçerken, yeni üretim hatları, bileşen fabrikaları ve otomasyon sistemleriyle …